Thursday, July 4, 2013

Erti Syukur


Alhamdulillah. Masih lagi diberi kekuatan dan nikmat kesihatan olehNya untuk terus melangkah di bumiNya.


Meskipun dibiarkan blog ini ber'sawang' tanpa adanya pengisian, Insya Allah, nukilan yang dikongsikan bersama ini mampu memberikan sedikit sebanyak kepada kita semua.

Syukur?

Mudah untuk disebut namun adakah kita mampu untuk menilainya?

Mudah untuk membilang namun adakah cukup untuk kita menghitungnya sehari semalam?

Ya. Syukur ini meluas. Bukan sekadar dengan lisan, malah, hati dan perbuatan ke arah kita bersyukur atau berterima kasih dengan pemberian tersebut juga termaktub dalam satu tujuan dan erti.

Mari kita hayati sejenak video muzik yang dikeluarkan oleh Hijjaz dalam nasyidnya berjudul 'Janji Khalifah' ini.Mendalamkan maksud erti seni kata nasyid ini?


Lebih-lebih lagi insiden kejadian dalam video tersebut yang memaparkan 2 situasi berbeza.

Begitulah kehidupan sehari kita.
Kita tidak pernah lari atau hilang dari gambaran hidup sebegitu.
Mungkin bukan kita atau ahli keluarga kita, namun mereka-mereka yang berada di sekeliling kita.


Selagi kita mempunyai sesuatu di tangan kita, maka, jangan pernah lekang dan culas untuk bersyukur kepadaNya. Teringat kepada kata-kata seorang ustazah terkemuka di Malaysia, mengupas mengenai perihal bersyukur ini. Katanya:

Jagalah pandangan mata kita. Jangan biarkan mata kita melebih orang lain melebih daripada kita melihat diri kita sendiri. Jangan biarkan mata kita melihat mereka yang mempunyai segala-galanya, tetapi lihat mereka yang tidak mempunyai apa-apa. Nescaya, kamu akan lebih bersyukur dan mengenal erti syukur itu dengan lebih mendalam jika kamu berbuat demikian.
Mari kita panjatkan kesyukuran buatNya!

1 comments:

Salam...singgah sebentar...selamat menyambut ramadhan... :)