Saturday, June 20, 2009

Cerpan: Konfrontasi Realiti Hati (Bahagian 17)

“Amir, kenapa kau tak balik rumah lagi? Kelas dah lama tamat. Petang ni rasanya tak ada kelas tambahan Kimia. Jom, kita balik sekali,” pelawa Nazmi, sahabat baikku sejak di Tingkatan 1 lagi.

“Hmm, kejap lagi aku baliklah. Kau baliklah dulu. Lewat nanti kau sampai rumah,” balasku tanpa melihat kelibat dirinya yang semakin menghampiri diri ini.

“Kenapa Amir? Selalunya, kau tak pun macam ni? Cuba kau ceritakan masalah kau dekat aku.” Nazmi duduk berteleku di sebelah kiriku sambil melepaskan pandangannya terus ke hadapan. Mencari-cari titik perspektif yang menjadi rujukan anak mataku.

“Tak ada apa-apalah, Nazmi. Aku OK. Janganlah kau risaukan keadaan aku ni,” balasku terhadap pertanyaan sebentar tadi. Aku masih lagi melepaskan pandangan aku ke hadapan. Tidak berganjak walau seincipun.

“Janganlah macam ni, kawan. Aku tahu kau ada masalah sekarang ni. Sejak beberapa hari ni, kau lebih banyak mendiamkan diri. Terutamanya di dalam kelas. Selalunya, kau yang banyak mengutarakan persoalan-persoalan kemusykilan kau sepanjang sesi pembelajaran dan pengajaran,” jelas Nazmi panjang lebar.

“Kau ni merepeklah, Nazmi. Bukan kau yang selalu menjadi ‘cikgu’ Geografi di dalam kelas? Apa pula kena mengena dengan aku?” aku mengusik Nazmi seraya cuba berselindung dengan kenyataan yang dilontarkan terus terhadap aku sebentar tadi.

“Ha, yalah tu. Kau tu lagi hebat daripada aku. Soalan Maths di hujung jari kau saja. Cikgu Mariam baru bagi soalan, kau dah siap calculation sampai habis. Tak nak mengaku diri tu bijak,” perli Nazmi. Sekali lagi aku terkena dengan kata-kata pedasnya. Benar. Benar apa yang dikatakan oleh Nazmi. Memang aku agak bijak dalam subjek Matematik, yang menjadi salah satu killer subject bagi kesemua calon peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR). Namun, tanpa berbekalkan latihan yang mencukupi serta kefahaman yang telus terhadap konsep, nescaya akupun tidak mampu berada di takat itu.

“Amir, kau ada masalah keluarga?” tiba-tiba soalan itu yang diajukan terus terhadapku tatkala sunyi bermaharajalela untuk beberapa ketika. Nazmi menunggu penuh sabar. Menunggu jawapan yang ingin diketahuinya daripada bibirku sendiri.


Bersambung...

*Sekuel cerpan ini boleh dilayari di laman sesawang iLuvislam.com dengan tajuk thread [Cerpan] Konfrontasi Realiti Hati

0 comments: