Saturday, November 13, 2010

Garangkah Saya?


Saya sering kali tertanya-tanya kepada siri saya sendiri. Adakah saya begitu garang sehingga mereka-mereka yang berada di sekeliling saya, hampir kesemuanya seperti ketakutan untuk berhadapan dengan saya?

Saya sendiri merasai perubahan tersebut, namun saya lontarkan jauh-jauh kerana omelan monolog diri saya yang mungkin tiada asasnya. Namun, kadang-kadang, ianya seperti menjerut diri saya sendiri. Adakah benar perwatakan saya selama ini yang terlalu susah untuk melemparkan senyuman tatkala berada dalam keadaan biasa sebenarnya memakan diri saya sendiri?

Kusut pemikiran saya. Semakin saya renung dan fikirkan, semakin saya rasa saya ke arah itu. Kebanyakan mereka yang berada di sekeliling saya, menyatakan bahawa saya seorang yang mempunyai ekspresi muka yang tertekan, amarah, tegang dan seantero dengannya. Sedangkan, itulah diri saya ketika saya berada dalam keadaan atau 'mood' biasa.

Namun, saya perlu juga meneliti setiap apa yang diperkatakan oleh mereka kerana mereka boleh diibaratkan sebagai cermin bagi saya. Merekalah yang nampak apa yang saya tidak nampak pada diri saya sendiri. Merekalah refleksi terhadap segala kekurangan saya. Kekurangan yang mampu untuk saya atasi selagi mampu kudrat saya tempuhi.

Terimbas semula sebuah kisah pada zaman Saidina Umar al-Khattab, semasa beliau menjadi pemimpin ummah. Kesemua rakyat takut untuk berdepan dengannya sehinggakan pernah diriwayatkan bahawa syaitan yang bertembung dengan Saidina Umar akan bertempiaran lari mencari jalan lain untuk tidak bersemuka dengan Umar. Begitu tinggi kewibawaan perwatakan Saidina Umar.

Persoalan 'Garangkah Saya?' masih lagi berlegar-legar di minda saya sehingga kini. Garangkah saya?

8 comments:

md said...

Mungkin betul apa yg org describe psl hang tu. Anda mmg nampak garang.

Kadang kala kita xleh ubah ekspresi rupe kita, maybe naturally camtu.

Tips ak senang jer, biler2 nampak org yg ko kenal tu, SENYUM jer kat dia.

Ak prasan kadang2 hang mcm xtegur kawan sendiri biler2 ko berada dengan orang lain.Maybe hang xprasan. Tapi kalo prasan pun, xtegur pun xpa, tp at least senyum jer sbg tanda ko prasan kewujudan org lain.haha

I think you need to smile more and not be too stress out. Stress creates a negative aura, not only to urself but to others besides u.

Ini constructive criticism dr aku. You can choose to accept it or not to accept it. =)

Roslan:
Wow...
Kau merupakan pemerhati terbaik...

Hmm...
Aku terima kritikan kau dengan hati yang terbuka...
Sebab tanpa adanya orang-orang seperti kau, aku tak tahu macam mana diri aku di pandangan kaca mata orang lain...

Terima kasih kerana sudi memberikan tips berkenaan...
:)

nak degar dari junior aras atas langit lak cakap tak?
hhehee......
alah ekpresesi tu sokong lah...and evrrybody..ada ekpresesi sendiri..mugkin sebab saya dah kenl bro dari 1st year so tahulah...yang itulah bro sebenarnya...
tapi kalo bro ...perasaan kalo time dalam perbincangan..muka bro..memang serius giler..huhu..bukan setakt singa...yang takut...hantu pun lari ...huhuhu..tapi saya paham sebab cara bro cope keadaan ..ni just pemerhtian saja....tapi ...saya suka bro..sebab sudi dengar masalah dan beri pendapat...so dun wory...k

Farid:
Wow...
Junior dari aras atas langit tue...
Jangan bawa ajaran Ayah Pin sudah ya...
Hehehe...

Lor...
Sampai camtue sekali ke masa discussion?
Muka memang garang habislah nie?
Adeh...
Patutlah banyak orang takut...

Terima kasih sebab sudi bagi komen mengenai diri nie...
Moga-moga mampu untuk memperbaiki diri kelak...
:)

YAT said...

fahmi, ni pandangan ak plak. ak kekdg bselisih jln ngn ko, ak tgk ko slambe je. smade xnmpk or mmg xnk senyum. ak pon jd tkot nk tegur. kkdg ak pk, ko ni xske ak ke? ke ko anti pompuan? or ko pmalu? sbb tu ak ske mnegur kat tenet je. hehe :D

peace~

Hayati:
Owh...
Aku nie selalu tak perasan orang...
Kalau jalan tue, aku suka berkhayal...
Suka berfikir tentang masalah...
Jadi, aku minta maaf kalau aku nie tak bertegur sapa dengan kau...

Sebab tue, aku nie selalu aje kena bahan dengan kawan sebab masalah aku nie yang memanjang tak perasan kawan...
Adeh...
Maaf sesangat ya, Yat...
Ampun...
:)

YAT said...

xde ape lah fahmi. ak da agk ko x prasan. smbil jln mcm tgh dok b'fikir2. nnt ak jumpe, ak jerit2 panggil ko ea. hehe

Hayati:
Mak aih...
Sampai jerit-jerit tue, rasanya tak perlu...
Karang, orang kata apa pula...
Segan karang kau dan aku...
Hehehe...
:)