Monday, June 22, 2009

Kerajaan Perpaduan: Pembangkang Tolak

Ihsan dari sumber Berita Harian Online


Pakatan Rakyat Tolak Kerajaan Perpaduan
KUALA LUMPUR - Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan kerajaan perpaduan dengan UMNO/Barisan Nasional yang disifatkan suatu fitnah dan tindakan untuk menggugat kekuatan mereka.

Dalam satu kenyataan media yang diedarkan di Parlimen sebentar tadi, ia menyifatkan idea itu sebagai fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak UMNO untuk menggugat kekuatan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, ia menyatakan Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan BN bagi membincangkan isu yang membabitkan kepentingan negara.

"Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk Kerajaan Persekutuan," menurut kenyataan yang ditandatangani pemimpin tiga parti terbabit iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Lim Kit Siang.


Komentar penulis: Kerajaan Perpaduan? Apa yang ingin dicapai sebenarnya jika matlamat ini dapat direalisasikan jika hanya sesuatu pihak saja yang mendapat impaknya? Wahai bangsa Melayu, bangkitlah demi kemajuan bangsa sendiri. Bukannya bertelagah kerana mengejar pangkat dan jawatan tetapi demi kepentingan rakyat berada di bawahnya.
Renung-renungkanlah sejenak...

0 comments: