Wednesday, June 17, 2009

Sekitar Situasi Politik Malaysia...

Ihsan dari sumber Berita Harian Online


Nik Aziz Minta Nasharuddin Lepas Jawatan

Nasharuddin Mat Isa

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini meminta Nasharuddin Mat Isa melepaskan jawatannya sebagai Timbalan Presiden parti dan sebagai Ahli Parlimen Bachok jika berhasrat meneruskan agenda kerajaan perpaduan.

"Isu kerajaan perpaduan bukannya datang daripada Pas, ia adalah lontaran (idea) peribadi. Perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam kertas sebagai agenda Pas mahupun dalam kertas pakatan pembangkang.

"Kalau benar Nasharuddin nak setuju (dengan kerajaan perpaduan) lebih baik dia masuk Umno, letak jawatan timbalan (presiden Pas) dan di Bachok. Apa buat sampah, menyusahkan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di sini, hari ini.

Katanya, cadangan mengenai kerajaan perpaduan antara pakatan pembangkang dan Barisan Nasional (BN) adalah satu perkara yang dilontarkan oleh "boneka Umno" untuk menimbulkan kecelaruan dalam Pas serta pakatan pembangkang.

Klik di sini untuk informasi selanjutnya.


PAS Perlu Nyatakan Pendirian Sebenar: Muhyiddin
http://www.jphpk.gov.my/Malay/04MUHYIDDIN%20YASSIN.jpg
Tan Sri Muhyiddin Yassin

KUALA LUMPUR - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Pas perlu membuat pendirian sebenar mengenai cadangan mewujudkan kerajaan perpaduan berikutan timbul ketidaksepakatan dalam parti itu ketika ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kini timbul perselisihan kenyataan pemimpin dalam parti itu mengenai agenda kerajaan perpaduan membabitkan Pas-Umno-BN.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini, hari ini mengenai kenyataan terbaru Pas menerusi Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali bahawa sebarang perbincangan kerajaan perpaduan dengan Pas mesti membabitkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.


Dewan Ulama PAS Cadang Muktamar Khas Bincang Kerajaan Perpaduan
http://1.bp.blogspot.com/_hKAR-UN_LiE/Rl41-Qo_DMI/AAAAAAAAAes/pxczyssuKIs/s320/harun_taib.jpg
Datuk Harun Taib

KUALA TERENGGANU - Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib, mencadangkan satu muktamar khas diadakan bagi membincangkan cadangan presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bagi pembentukan kerajaan perpaduan kerana ia satu isu yang besar.

"Ini perkara besar dan baru, tidak boleh buat begitu sahaja...kena bawa ke peringkat akar umbi melalui muktamar khas. Bila muktamar khas sudah bersetuju, baru kita boleh laksanakan," katanya.

Harun berkata, Abdul Hadi dijangka memberikan penerangan secara terperinci kepada pemimpin parti itu berhubung cadangan berkenaan.

"Kita tunggu presiden pulang dari luar negara. Insya-Allah, selepas diberikan penerangan, kita bersedia turun padang menjelaskan mengenai perkara itu," kata Harun yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu. - Bernama


Nik Aziz Diminta Tidak Jangan Buat Kenyataan Melulu: Azizan
http://3.bp.blogspot.com/_hvjCip5aemI/SENHLJBd8EI/AAAAAAAABGc/dbZwEhDYBbk/s320/180px-AzizanAbdulRazakSwissArmyKnife.jpg
Datuk Seri Azizan Abdul Razak

ALOR SETAR -Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak mahu Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendapatkan maklumat lebih jelas daripada Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung idea penubuhan kerajaan perpaduan sebelum membuat kenyataan melulu.

Azizan berkata, adalah tidak wajar Nik Abdul Aziz membuat kenyataan melulu dan meminta Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa meletak jawatan jika masih menyokong idea mewujudkan kerajaan perpaduan.

"Perkara ini (penubuhan kerajaan perpaduan) bukan boleh diputuskan satu atau dua orang pemimpin saja, sebaliknya ia adalah keputusan ahli parti."

Klik di sini untuk bacaan selengkapnya.

0 comments: