Tuesday, November 30, 2010

Klise Daripada Tun Dr Mahathir Mohamad


KUALA LUMPUR: Tidak perlu dibina satu lagi menara tinggi di negara ini buat masa ini kerana sudah ada tanda-tanda lebihan bekalan harta, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Saya rasa kita belum memerlukan satu lagi menara yang lebih tinggi (daripada Menara Berkembar) kerana kita mengalami sedikit lebihan bangunan," katanya ketika ditanya mengenai cadangan projek Warisan Merdeka setinggi 100 tingkat oleh Permodalan Nasional Bhd.

Gambaran bagi pembinaan Menara Warisan Merdeka

Ada banyak iklan tentang ruang yang ada, katanya pada satu sesi soal jawab selepas menyampaikan ucapan pada acara "Revisiting Vision 2020" anjuran Institut Pemasaran Malaysia di sini hari ini.

Dubai adalah contoh klasik tentang lebihan bangunan, katanya ketika menjawab soalan daripada hadirin.

Katanya, Jepun dan Hong Kong juga mengalami keadaan yang sama pada masa lalu.

"Jepun masih belum pulih daripada keruntuhan ekonominya disebabkan oleh lebihan bangunan. Begitu juga Dubai dan apa yang terjadi di sana, boleh terjadi di mana-mana sahaja. - BERNAMA


Nota Kaki: Sesungguhnya, pembinaan menara tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada pelbagai susun lapis masyarakat. Bagi saya, pihak pengurusan dan kerajaan perlu mengambil kira segala pandangan dan pendapat serta keberkesanannya dalam memberikan impak terhadap negara. Lihat saja negara-negara maju seperti Jepun. Mereka tidak menitik beratkan terhadap faktor binaan tertinggi untuk menjana pertumbuhan ekonomi mereka. Jangan kita menjadi seperti Dubai yang akhirnya terpaksa menanggung segala hutang kerana sikap mereka yang ghairah dalam menjadi serba-serbi indikator terhadap dunia. Malaysia patut belajar daripada kesilapan dan bukannya menghasilkan kesilapan yang sama.

1 comments:

hans said...

betul tu
bagi aku rasanya belum tiba masanya
dan kalau betul pun nak buat
buat lah dkt kawasan lain
sebab kawasan tu dah sesak sangat dah

P/S : 5 Perkara Yang Menyebabkan Kita Takut Sewaktu Berada Di Asrama @ Hostel